Wat is de impact van jouw premie?

Je staat er misschien niet bij stil, maar ook jij bent belegger. Zelfs als je nog nooit zelf aandelen hebt gekocht. Jouw verzekeraar kan er namelijk vaak voor kiezen om een gedeelte van je premie te beleggen. Jij wil toch ook weten welke invloed je daarmee uitoefent op de wereld?

Het beleggen van premiegeld is niet ongewoon in de verzekeringssector, met name wat de langlopende premies voor pensioenen en levensverzekeringen betreft. Op die manier wordt er namelijk rendement behaald, en dat helpt verzekeraars bij het uitkeren van schadeclaims en pensioenen. Heel gewoon dus! Maar waar je wellicht niet bij stilstaat, is dat die beleggingen invloed hebben op de wereld om je heen. Verzekeraars kunnen het premiegeld namelijk op verschillende manieren investeren; in zaken die een negatieve invloed op mens, milieu of maatschappij uitoefenen, maar ook in duurzame initiatieven, zoals groene stroom, eerlijke handel en onderwijs.

Meer weten over verantwoord belegd premiegeld

De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO), is een onafhankelijke vereniging die zich inzet voor verduurzaming van Nederlandse bedrijven en beleggers. Zij kunnen zich voorstellen dat jij je, net als vele anderen, niet altijd bewust bent van de impact van jouw premiegeld. Olivier Hofman, woordvoerder van de VBDO: ‘Hoewel veel mensen bewuster kiezen voor hun energie, kleding en voedingsmiddelen, zien we dat ze veel minder bezig zijn met de duurzaamheid van hun verzekering. Daar willen we verandering in brengen. De VBDO wil een gesprek over het duurzaam beleggen van premiegeld op gang brengen’. De vereniging is daarom een bewustwordingscampagne gestart.

Gelukkig zien ook verzekeraars het belang in van duurzaam beleggen. Richard Weurding, algemeen directeur van het Verbond van Verzekeraars (de organisatie van Nederlandse verzekeringsmaatschappijen): ‘Met een belegd vermogen van ongeveer 420 miljard kan de Nederlandse verzekeringssector bijdragen aan een duurzame wereld. Het belang daarvan wordt zeker onderkend. Het is niet voor niets dat de verzekeringsbranche in een convenant afspraken heeft vastgelegd over maatschappelijk verantwoord beleggen.’

Onze wereld

Ook jij kunt een belangrijke rol spelen in de verduurzaming van verzekeraars, en dat begint bij je bewustzijn als consument. Misschien leef jij al behoorlijk duurzaam, bijvoorbeeld door vaker de fiets te pakken of minder vlees te eten. Dan is het logisch als jij wilt weten of je verzekeraar met je meedenkt. Gelukkig kun jij zelf nagaan welke invloed je premie heeft op mens, milieu en maatschappij. Hoe dat werkt? Lees er alles over op deze website.